Latest

Sydämen sykemittarin käyttäminen ekstrantionaalisen pahoinvoinnin estämiseksi ME / CFS: ssä

How to Treat Orthostatic Intolerance (OI)

Yksi ME / CFS: n (myalginen enkefalomyeliitti / krooninen väsymysoireyhtymä) tunnistusominaisuuksista ja keskeisistä oireista on jopa lievän rasituksen sietämättömyys, joka tunnetaan nimellä post-exertional pahoinvointi tai PEM. Yksinkertaisesti sanottuna tämä tarkoittaa, että kun ihmiset, joilla on ME / CFS, harjoittavat toimintaa – jopa vain kävellen kylpyhuoneeseen tai syömällä yksinkertaista ateriaa -, he kokevat kaikkien kroonisen väsymysoireyhtymän oireiden äkillisen pahenemisen (yleensä tunteja tai päiviä rasituksen jälkeen), jota potilaat kutsuvat usein osuvasti ”kaatumiseksi”. Onneksi on olemassa tapoja mitata rajat ja käyttää sykemittaria pysyäksesi näissä rajoissa ja vähentää siten huomattavasti leikkausten jälkeisiä kaatumisia.

Mikä tarkalleen on post-exertional pahoinpitely (PEM)?

suoritetussa tutkimuksessa Hyvin arvostetun ME / CFS-tutkijan Leonard Jasonin mukaan yli 1500 aikuista potilasta yli 35 maasta, joilla oli diagnosoitu myalginen enkefalomyeliitti tai krooninen väsymysoireyhtymä, käyttivät itse ilmoitettua kyselylomaketta kuvaamaan kokemuksiaan PEM: stä. Seitsemänkymmentäkahdeksan prosenttia vastaajista kertoi, että PEM tapahtui "elollisten perustoimintojen" seurauksena, minkä vuoksi on erittäin vaikea välttää. Potilaat kertoivat, että heidän PEM-oireensa kestivät missä tahansa päivästä kuuteen kuukauteen. Useimmat tutkimuksen potilaat kertoivat rajoitetusta menestyksestä tahdistuksessa (pysyminen rasitusrajojesi rajoissa), mutta vain noin 10% potilaista käytti sykemittaria rajojensa kvantifioimiseksi.

Joten mitä kulissien takana tapahtuu aiheuttavan PEM: n? Yksi taustalla oleva ongelma on, että ME / CFS-potilaiden solut eivät prosessoi happea oikein. Terveessä (jopa muodon ulkopuolella olevassa) ihmisessä rasitus johtaa aerobiseen harjoitteluun, jossa solut käyttävät happea energian tuottamiseen. Tietyn pisteen, joka tunnetaan nimellä Anaerobinen kynnys tai AT, ohi, soluilla loppuu riittävä määrä happea ja siirtyvät käyttämään glukoosia energian luomiseen. Anaerobisen aineenvaihdunnan aikana maitohappo, laktaatti ja hiilidioksidi lisääntyvät soluissa ja kestävyys vähenevät. Elite-urheilija voi siirtyä anaerobiseen liikuntaan suoritettuaan useita mailia, mikä osoittaa erittäin korkeaa AT: tä, kun taas sydänsairailla on tyypillisesti normaalia alhaisempi AT. Terveillä ihmisillä AT: n arvioidaan yleensä yksinkertaisesti (220 – ikä), joka on syke, jolla he siirtyvät aerobisesta anaerobiseen aineenvaihduntaan.

Jollekin ME / CFS: lle, AT on kuitenkin paljon alhaisempi, usein vain 50–60% terveen ihmisen arvosta. Tämä tarkoittaa, että vaihtamalla pienellä rasituksella aerobisesta liikunnasta anaerobiseen harjoitteluun, koska soluillemme ei ole riittävästi happea käytettävissä, luottaen siten energiavarantoihin, joita meillä useless ei ole. Tästä syystä lyhyt kävelymatka meille voi aiheuttaa samanlaisen (tai huonomman) reaktion kuin maratonia juoksevalla urheilijalla!

Mikä pahentaa, yli 97 prosentilla myalgisesta enkefalomyeliitista tai kroonisesta väsymysoireyhtymästä kärsivistä potilaista on jonkinlainen ortostaattinen Suvaitsemattomuus (OI), joka on kyvyttömyys pitää sykettä ja / tai verenpainetta vakaana pystyssä. Niille, joilla on yksi tyyppi oI: sta, posturaalinen ortostaattinen takykardiaoireyhtymä (POTS), syke nousee huomattavasti, kun seista tai edes istuu. Tämä tarkoittaa, että he iskevät alennettua AT: tä vielä nopeammin.

Kuinka saan selville, mikä on anaerobinen kynnykseni (AT)?

AT: n mittauksen kultastandardi on käyttää kaasunvaihtomenetelmiä harjoituksen testauksessa. Syke ja verenpaine mitataan rasituksen aikana, mutta laite mittaa myös tarkasti, kuinka paljon happea otetaan sisään ja kuinka paljon hiilidioksidia karkottaa. Niille, joilla on ME / CFS, Workwell Foundation (entinen Tyynenmeren väsymyslaboratorio) kehitti 2-päiväisen sydän- ja keuhkojen liikuntatestauksen (CPET), joka mittaa AT: tä ja osoittaa myös selvästi PEM: n tuloksen rasituksen jälkeen, pudottaen AT: tä edelleen toisena päivänä. Tämä on tarkin tapa mitata AT: täsi (ja myös paras testi käytettäväksi vammaisissa tapauksissa, koska se antaa todisteita PEM: stä).

Kaikilla ME / CFS-potilailla ei ole varaa tai hallita 2-päiväistä harjoittelutestiä, vaikka. Täältä sykemittarista (HRM) tulee hyötyä. Voit aloittaa AT-arvostasi käyttämällä muokattua kaavaa ja testata sitten HRM: n ja havaintojen avulla, pitäisikö sitä säätää ylös vai alas. Koska useimmilla ME / CFS-potilailla on AT, joka on yleensä 50–60% terveistä ihmisistä, käytä tätä kaavaa arvioidaksesi oma AT:

(220 – ikä) * 0,6 = arvioitu AT
(jos olet vakavammin sairas, käytä 50% tai 0,5 0,6: n sijasta).

Vaihtoehtoisesti naiset voivat yrittää:

(220 – (ikä * .88)) * 0,6 = arvioitu AT
(tai jos jos olet vakavasti sairas, käytä zero,5 zero,6: n sijasta.)

Käytä HRM: ää testataksesi kuinka tarkka arvioitu AT on. Kaatatkoko edelleenkin, kun pysyt sen alla? Säädä sitten AT: tä alaspäin, kunnes löydät pisteen, jossa voit estää PEM: n pysymällä AT: n alapuolella. Tai jos pysyt AT: n alapuolella etkä koskaan törmää ylikuormituksesta, voit kokeilla huolellisesti arvioidun AT: n korkeampaa nousua muutamalla lyöntiä minuutissa. Kokemus auttaa hienosäätämään arvioitua AT: täsi.

Kuinka voin käyttää sykemittaria PEM-arvon estämiseksi?

Nyt kun sinulla on arvio AT: stäsi, sykemittari voi auttaa sinua pysymään tämän rajan alapuolella. , estäen siten synnytyksen jälkeisen sairauden. Sykemittarille on nyt saatavana monia vaihtoehtoja, niistä, jotka mittaavat useless sykettä, pukeutuviin laitteisiin, kuten Fitbits ja älykelloihin, joilla on muita käyttötarkoituksia. Etsi nämä ominaisuudet:

  • Mukautettava sykemittarin ylempi hälytys – sinun on asetettava äänihälytys AT-laitteeseesi.
  • Jatkuva ja näkyvä sykelukema – etsi HRM: ää, joka näyttää jatkuvan syke, joka on helppo nähdä ilman nappia.
  • Miellyttävä laite – pidän henkilökohtaisesti useless rannelaitteista. Käytin aikaisemmin rintahihnaa HRM, mutta pidän sen pistämistä paitsi epämiellyttävänä, myös hankalaksi, etenkin julkisesti. Vain rannelaitteet näyttävät olevan tarkempia ja luotettavia myös minulle.
  • Lisäominaisuudet – suurin osa henkilöstöhallinnoista voi ladata tietoja älypuhelimeesi tai tietokoneeseesi. Jotkut sisältävät sekuntikelloja, kalorimäärät, askellaskurit, sykevariaattorin mittaukset (toinen tapa hallita ME / CFS: ää) ja paljon muuta.

Kun sinulla on HRM, aseta hälytys AT: n ylärajaksi (tai arvio). ja yritä pysyä tämän rajan alapuolella. Todennäköisesti huomaat, kuten tein aluksi, että melkein kaikki vie sinut rajan yli, jopa päivittäiset toimet omassa talossa. Kun ensimmäistä kertaa panin kaivokseni kokeilla lyhyttä kävelymatkaa, menin AT: n yli vain laittamalla kenkäni! Tätä voidaan aluksi lannistaa, mutta tutkimukset osoittavat, että rajoituksillasi pysyminen – etenkin AT: n kaltaiset määrälliset rajoitukset – voivat auttaa vähentämään leikkausten jälkeisten onnettomuuksien määrää ja vakavuutta.

Käytä oppiaasi säätämään päivittäistäsi. elämään. Jos tietyt toiminnot, kuten portaiden kiipeäminen tai asioiden kantaminen, lähettävät sykettä AT: n yli, minimoi nämä toiminnot, löydä muita tapoja tai pyydä apua. Istun esimerkiksi keittiön tiskillä hakkailla vihanneksia sen sijaan, että seison, ja vältän kantamasta pyykkiä tai muita asioita, kun sykeni on korkeampi.

Mitä Millaisia ​​parannuksia on mahdollista sydämen käytöstä Nopeusmittari?

Workwell-säätiön Staci Stevens, yksi tutkijoista, joka kehitti liikuntatestauksen ME / CFS: lle, raportoi yhdestä potilaasta, joka testattiin 2-päiväisen CPET: n avulla. aluksi ja vuotta myöhemmin. Tämä ensimmäinen testi antoi hänelle tarkan AT: n, ja hän käytti HRM: ää pysyäkseen sen alapuolella. Hän aloitti myös kevyiden voimaharjoitteluohjelmien kolme kertaa viikossa, makuulla pitäen sykensä alhaisempana ja käyttää sykemittaria pysyäkseen AT: n alapuolella. Vuoden lopussa potilas osoitti merkittäviä parannuksia ja pystyi hallitsemaan päivittäiset toimintonsa paremmin ilman kaatumista. Toinen CPET-testi osoitti parannuksen 75%: lla liikunnasta toipumisesta (viikko verrattuna koko kuukauteen ennen tutkimusta). Silmiinpistävintä, hänen AT kasvoi tosiasiassa 20 iskulla minuutissa. Pysyminen rajoissaan ja kunto-olosuhteiden parantaminen lisäsi itseään rajoissa, jolloin hän sai tehdä enemmän ilman PEM: ää.

Omat tulokset ovat olleet samanlaisia. Ne ensimmäiset päivät, jolloin HRM-kenttäni olivat, avasivat silmiä. Huomasin, että asioiden kantaminen lisäsi sydämeni sykettä enemmän kuin vain liikkumista ja että voin laskea sykettäni istuen tai makuulla, roikkuen, taivuttamalla jalkalihastani pitämään veren virtausta ja ottamalla hitaita, syviä hengityksiä. Minäkin aloitin joitain yksinkertaisia ​​voimaharjoituksia makuulla käyttäen HRM: ääni pysyäkseni AT: n alapuolella.

Huomasin myös, että sydämeni syke oli sitä korkeampi, mitä huonompi tunsin; vartalo käski levätä enemmän ja tehdä vähemmän. Tohtori Nancy Klimas ja Connie Sol Floridan Neva Immunologisen lääketieteen instituutista suosittelevat lepäävän sykkeen seurantaa joka aamu herättäessä, makuulla ja ennen kofeiinin tai muiden piristeiden ottamista. Pidä kirjaa nähdäksesi kuinka leposykkeesi vaihtelee, mittana siitä kuinka tunnet olosi. Yhden päivän suorittaminen johtaa korkeampaan sykettä seuraavana päivänä (tai useita päiviä sen jälkeen) jättäen vähemmän tilaa toimintaan.

Syke oli melkein aina yli AT-sykeni, jopa lievillä päivittäisillä toimilla, joskus vain kun makaa sohvalla! Seuraava askel oli hoitaa OI-arvoni laskeaksesi sykeni normaalimmalle tasolle. Minun tapauksessani pieniannoksiset pitkitetysti vapauttavat beetasalpaajat toimivat hyvin ja laskivat sykettäni välittömästi 30 rpm: llä (jokaisella henkilöllä on oltava jonkin verran kokeiluja ja virheitä löytääksesi parhaiten toimivan). Tämä muutti elämääni minulle. Yhdistettynä sykemittarini käyttämiseen beeta-salpaajat antoivat minun pysyä suurimmassa osassa rajojesi rajoissa ja jopa käydä taas kävelyllä, käydä ruokaostoksissa ja valmistaa aterioita perheelleni kaatumatta. Kuten Stevensin tapaustutkimuksessa, voitoni olivat ajan myötä lisättäviä; mitä enemmän pystyin käyttämään ja parantamaan kuntoa, sitä enemmän AT kasvoi, jolloin sain olla vielä aktiivisempi. PEM on minulle nyt harvinainen, ja elän aktiivista elämää. Voin jopa kävellä yli tunnin (kantaen HRM: ääni ja pysyä AT-virran alapuolella) ilman PEM: ää.

Sykemittarin käyttö ei useless auta ME / CFS-potilaita pysymään rajoissaan, vaan myös auttaa nostamaan näitä rajoja ajan myötä. Pysäyttämällä PEM-sykettä käyttämällä sykemittaria pysyäksesi AT: n alapuolella. Monet meistä, joilla on ME / CFS, ovat liikaa ja kaatuvat, ja sykemittarin käyttö voi auttaa pysäyttämään tuhoavan syklin. Se vie jonkin aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta arvioimalla AT: tä, käyttämällä HRM: ääsi pysyäksesi sen alapuolella ja mahdollisesti hoitamalla OI: tä auttamaan, voit elää aktiivisempaa elämää enemmän hyviä päiviä ja vähemmän huonoja päiviä.


Suzan Jackson, usein ProHealth-avustaja, on freelance-kirjoittaja, jolla on ollut ME / CFS: ää 13 vuotta. Molemmat hänen poikansa saivat myös ME / CFS: n, mutta toinen on nyt toipunut täysin kymmenen vuoden sairauden jälkeen ja toinen on yliopistossa, ja hän käsittelee myös kolmea punkki-infektiota. Hän kirjoittaa kaksi blogia: Oppiminen elää ME / CFS: n kanssa (painopiste LIVE!) Ja Ebook by E-book. Voit seurata Suea Twitterissä osoitteessa @livewithmecfs.


Resurssit:

Campbell, Bruce. “Tahdistus numeroiden mukaan: Sykesi käyttäminen pysyäksesi energiakuoren sisällä.” ME / CFS & Fibromyalgia -apu (30. heinäkuuta 2018).

Holtzman, CS, Bahtia, S., Cotler, J ja Jason , L. “Arvio post-exertional surkeudesta (PEM) potilailla, joilla on myalginen enkefalomyeliitti (ME) ja krooninen väsymysoireyhtymä (CFS): Potilaiden ohjaama kysely.” Diagnostics (maaliskuu 2019) 9 (1): s. 26.

Jackson, Suzan L. “Syke ja post-exertional kaatumiset ME / CFS: ssä.” Asuminen ME / CFS-blogin kanssa (three. helmikuuta 2011).

Johnson, Cort. ”Sykemittaripohjainen liikuntaohjelma parantaa sydämen toimintaa kroonisen väsymyksen oireyhtymässä (ME / CFS).” Terveyden nousu -verkkosivusto (13. elokuuta 2013).

Rowe PC, Calkins H. “Neuraalivälitteinen hypotensio ja krooninen väsymysoireyhtymä.” American Journal of Drugs (28. syyskuuta 1998), osa 105, numero 3, liite 1, sivut 15S – 21S.

Rowe PC, Bou-Holaigah I, Kan JS, Calkins H. ”Onko hermostovälitteinen hypotensio tuntematon syy. Lancet (11. maaliskuuta 1995) 345 (8950): 623-Four.

Snell, CR, Stevens, SR, Davenport, TE, Van Ness, JM “Aineenvaihdunnan ja työmäärän mittausten syrjivä kelvollisuus tunnistamiseen Ihmiset, joilla on krooninen väsymysoireyhtymä. ”Fysioterapia (marraskuu 2013) 93 (11): sivut 1484-92.

Stevens, SR, Davenport, TE ”Anaerobisen kuntoutuksen toiminnalliset tulokset potilaalla, jolla on krooninen väsymysoireyhtymä: Tapausraportti yhden vuoden seurannalla.” IACFS / ME-tiedotteen (2015).

Wasserman, Okay. “Anaerobisen kynnyksen määritelmä, fysiologinen Merkitys ja tunnistaminen. ”Advances in Cardiology (1986) 35: sivut 1–23.